Gaatjes en vullingen
- Home
- Gaatjes en vullingen
Gaatjes en vullingen
Wat zijn gaatjes en hoe ontstaan ze?
Gaatjes, ook bekend als cariës of tandbederf, ontstaan wanneer tandplak zich opbouwt en de tanden begint aan te tasten. Tandplak is een kleverige laag die bestaat uit voedselresten, bacteriën en speeksel. De bacteriën in tandplak zetten suikers uit ons voedsel om in zuren die het tandglazuur kunnen eroderen. Dit proces kan kleine gaatjes in het tandglazuur veroorzaken. Zonder behandeling kunnen deze gaatjes groter worden en dieper in de tand doordringen, wat uiteindelijk tot pijn en mogelijk tandverlies kan leiden.
Behandeling
Behandeling van gaatjes
Wanneer een gaatje wordt gevonden, zal de tandarts dit vaak behandelen met een vulling. Een vulling herstelt de tand en voorkomt verdere schade. Het proces omvat:
1. Verdoving: De tandarts zal het gebied rond de tand verdoven om ongemak tijdens de behandeling te minimaliseren.
2. Verwijderen van tandbederf: De tandarts verwijdert het zachte, bedorven tandmateriaal.
3. Reinigen: Na het verwijderen van het bederf wordt de tand grondig gereinigd om alle bacteriën en resten te verwijderen.
4. Vullen: De gereinigde holte wordt vervolgens gevuld met een vullingsmateriaal. Er zijn verschillende soorten vullingsmaterialen beschikbaar, zoals amalgaam, composiet, en porselein. De keuze van het materiaal kan afhankelijk zijn van de locatie van de vulling en de esthetische wensen van de patiënt. Het hebben van een vulling is een gemeenschappelijke procedure en veel mensen zullen er tijdens hun leven minstens een nodig hebben. Door de juiste zorg en onderhoud kan een vulling vele jaren meegaan, terwijl het de functie en het uiterlijk van de tand behoudt.